13 mei 2023

Excursie Ridderkerk en Rotterdam

Daguitstapje Ridderkerk en Rotterdam

 

Vanochtend om half negen vertrok een enthousiaste groep met de bus naar Terheijden , Ridderkerk en Rotterdam. We hadden een fijne chauffeur,  Richard, die tevens een soort van gids was, hij wist ons op interessante dingen te wijzen onderweg. Onze eerste stop was in Terheijden waar we getrakteerd werden op koffie / thee met een heerlijk koffiebroodje.

Ook stapte hier Hans, onze stadsgids op de bus en wist ons te boeien met vele verhalen over Rotterdam, nog voor we er waren.   Maar eerst naar Ridderkerk voor Chocoladeatelier Van Noppen.

Meester patissier Frits van Noppen stond ons al buiten op te wachten met een warm welkom. Natuurlijk stond er koffie met bonbons voor ons klaar terwijl wij luisterde naar Frits, die met veel humor over hun bedrijf vertelde. Daarna werd een filmpje vertoond over de herkomst van de cacaobonen, het productieproces, en het vervoer en verscheping van de bonen naar Europa bijv. Daarna kregen we te zien hoe een bonbon in een mal gemaakt werd.

Ook een koe werd opgemaakt en gegoten in een mal. Heel duidelijk en mooi gedemonstreerd. Middels vragen werd er nog veel verteld over chocola en het gebruik daarvan. Proeven mochten we natuurlijk ook van al die verschillende smaken en soorten bonbons.

En natuurlijk was er een winkeltje bij waar we heerlijke dingen konden kopen. Een zeer geslaagde demonstratie. Hier werd ook een heerlijke lunch geserveerd en daarna op weg naar Rotterdam. We hebben een uitgebreide rondtoer gemaakt door deze jonge, dynamische wereldstad. Onze gids Hans wist zeer boeiend te vertellen van de stad zelf die zo in ontwikkeling is en zich met z’n skyline ontpopt als een dynamische jonge stad.  Er werden vele blokjes om gereden zodat we een duidelijk beeld kregen van de stad en zijn sfeer. Hoe oud en nieuw met elkaar verbonden waren en de geschiedenis van de stad zijn deel inbracht. Ook mochten we nog een uurtje bij de Markthal rondkijken. Een bijzonder gebouw met een vorm als een hoefijzer en van binnen een prachtig, gekleurd kunstwerk,  genaamd “Hoorn des Overvloeds”.  Een spectaculair gebouw dat ertoe heeft geleid dat dit vele toeristen trekt.

Nog samen even op de foto voor het gebouw en weer terug de bus in op weg naar Terheijden voor ons diner.

Ook daar werd tijdens het tafelen nog gezellig na gekeuveld en voldaan vertrokken we weer naar Beek en Donk. Onze chocolade aankopen werden nog onder uit de bus gehaald en de ondertussen zoemde het van tevredenheid. Het was een mooie reis hoorden we vooral.

Bedankt, Francien en Marion voor de uitstekende begeleiding en we zien alweer uit naar het volgende uitstapje.

Meer foto’s te zien op de website van het Bedonkske.