Senioren Beek en Donk op dagexcursie naar het Smokkelmuseum

In alle 6 dorpen van de huidige gemeente Cranendonck, gelegen op de landsgrens van Nederland en België en op de grens van Limburg en Noord-Brabant, zijn verhalen bekend van soms hele families die zich jarenlang met smokkelen bezighielden. Tijden van weleer komen in het museum weer tot leven.

Een groep van ongeveer 20 senioren had op 28 november een prachtige middag: enthousiaste uitleg over de Doodendraad, de zogenaamde ‘pungels’ en de smokkelwaar (variërend van boter en melkproducten, suiker, sigaretten en andere tabaksartikelen tot olieproducten, alcoholische dranken, linnengoed, gordijnen, nylons en vee) van Nederland naar België en vice versa.

In het begin, men smokkelt dan nog uit pure armoede, gaat men te voet de grens over. Later met fietsen, karren en vanaf de oorlogen met grote Amerikaanse auto’s. Nog later gaan smokkelaars met vrachtwagens vol de grens over en komt de handel in handen van criminelen. Smokkelen wordt big business. Tegenwoordig zelfs zonder de landsgrens als obstakel.

Na het bekijken van de in vitrines uitgestalde voorwerpen en documenten, werd er een leuke film vertoond waarin opa aan zijn kleindochter in de omgeving laat zien hoe en wat er zoal gesmokkeld werd: van biggetjes in een krat (verdoofd met alcohol), koeien (met stroop om de mond zodat ze niet zouden loeien: ze likken aan de stroop) tot een grote overjas waarin van alles verstopt kon worden, in de dubbele voering bijvoorbeeld. Ook werd getoond hoe kraaienpoten gemaakt worden: de smokkelaar gooide deze op de weg om daarmee de achtervolgers lekke banden te bezorgen.

Na het nuttigen van een kopje koffie of thee keerden de senioren, een leerzame ervaring rijker, huiswaarts.